Autotalli

Ah, jouluksi uuteen miesluolaan!

Haaveiletko lämpimästä tilasta, jossa voisit nikkaroida omia juttujasi ihan rauhassa? Paikasta, johon vaimolla ei olisi mitään asiaa, se olisi ikioma valtakuntasi. Voisit säilyttää ja huoltaa siellä rakkaita moottoriajoneuvojasi. 

Autotalli on paljon muutakin kuin vain auton säilytyspaikka: siellä voi säilyttää myös ruohonleikkuria, moottoripyörää ja mönkijää, siellä voi pitää bändiharjoituksia ja siihen voi sisältyä myös tuo edellä mainittu miesluola, eli verstasosasto. Jos haluat seuraavan tason autotallin, lattiassa voi olla alustamonttu öljyjen vaihtoa ja auton alustan korjausta varten. Ja onhan se mukavampi vaihtaa autoon renkaatkin lämpimässä autotallissa kuin taivasalla. 

Lämmin autotalli on talvella ihan must. Onhan sieltä paljon mukavampi ottaa auto, jossa ikkunat ovat sulat, niin ei tarvitse aamukiireessä ikkunoita alkaa skrapaamaan. Toki pressutallikin riittäisi tähän, mutta se voi tosi kovan tuulen aikaan lähteä lentoon ja sitä sitten joutuu metsästämään jostain naapurin tontilta. Lisäksi pressutalli kerää lunta katolleen ja se pitää sieltä muistaa käydä poistamassa ennen kuin rakenteet pettävät ja yhtäkkiä autosi katto onkin lommolla. 

Ja onhan talon kanssa samaa tyyliä ja sävy sävyyn oleva autotalli kaunis silmällekin. Voit rakentaa sen joko suoraan talon jatkeeksi tai sitten hieman kauemmaksi. 

Puuttuuko sinulta oma autotalli? Katso alta vinkkivitoset sellaisen rakentamiseen. 

Kolmella tavalla autotallin omistajaksi

On oikeastaan kolme tapaa saada itselleen autotalli.

  1. Voit antaa työn ammattilaisten tehtäväksi.
  2. Voit rakentaa sen ihan itse omin käsin pitkästä sahatavarasta.
  3. Voit käyttää näitä molempia tapoja eli tilata tehtaalta elementit ja nikkaroida tallin muutamassa päivässä. 

Pitäisikö autotalli antaa ammattilaisten tehtäväksi?

Tämä on kaiken kallein tapa, mutta myös samalla kaiken helpoin. Sinä saat tehdä kaikkea muuta ja samaan aikaan urakoitsija nikkaroi miesluolasi käden käänteessä. Helppoa kuin heinänteko! Säästät omia hermojasi sekä aikaasi. Ja ennen kaikkea se on vaivaton tapa päästä autotallin omistajaksi. Muista kuitenkin kilpailuttaa eri urakoitsijat, niin voit säästää nelinumeroisen summan rahaa. 

Mitä jos rakentaisin autotallin ihan itse?

Itse tehtynä saat autotallistasi juuri sellaisen kuin haluat. Saat kaivaa ihan rauhassa myös sen alustamonttusi. Ja saahan siinä hyvää treeniä kun sen lapiolla itse kaivaa. Pääsee sillä myös leijumaan muille, että on tullut sellainenkin tehtyä! 

Tällöin pitää kuitenkin uhrata paljon vapaa-aikaansa rakennushommiin ja voi tulla vaikka mitä yllätyksiä: pitää jäädä työpaikalle ylitöihin etkä pääsekään raksalle, materiaalien toimituksessa voi tulla viivästyksiä, voit tapahtua jokin virhe rakentamisessa. Mikä vain on mahdollista. 

Punnitse tarkkaan, haluatko viettää kaiken vapaa-aikasi rakennuksella ja riittävätkö taitosi sellaisen rakentamiseen. Perustusten tekeminen on vaativaa puuhaa ja katostakin pitäisi osata tehdä vedenpitävä. 

Ehkä taitosi ja aikasi riittääkin, mutta tietyt hommat pitää kuitenkin jättää ammattilaisille, kuten sähköjen vedot ja mahdolliset putkityöt. Sähköt on autotallissa välttämättömyys, juokseva vesi on luksusta. Olisihan kädet mukava pestä sisällä autotallissa, ettei tarvitse talvella pestä ulkona. Tai mennä kotiin sisälle likaisten käsien kanssa suttaamaan. Voi tulla sanomista.

Ja onhan se vesipiste avuksi vaikkapa auton pesussakin. Autoa ei kuitenkaan kannata pestä omassa pihassa jatkuvasti, voihan pesuvesi sisältää vaikka öljyjäämiä. 

Itse rakennettuna saat autotallin luultavimmin kaikkein pienimmällä budjetilla. 

Tekisinkö autotallin valmiista elementeistä?  

Netistä löytyy runsaasti yrityksiä, jotka myyvät autotallielementtejä. Valitse vain sopivan kokoinen autotalli ja tilaa elementit pihaasi ja sitten vain kokoamishommiin. Sen kokoaminen on vähän kuin korttitalon kasaamista. Elementtien nostamiseen kylläkin tarvitaan kaksi henkilöä, mutta periaate on molemmissa sama.

Autotallin rakentaminen pienelementeistä voi kuulostaa järkevimmältä ratkaisulta. Silloin säästät ainakin aikaa ja vaivaa. Tosin tämä vaihtoehto on kaikkein hintavin. Mutta jos se ei ole ongelma, tällä tavalla saat autotallin itsellesi kaikkein helpoimmalla. 

Osaan työvaiheista tarvitset varmasti apulaisen, ihan kaikesta et selviä yksin. Jonkun pitää ojennella lautoja ja auttaa nostamaan kaikenlaista, tällöin joudut väkisinkin valjastamaan hommiin myös naapurisi tai puolisosi. Voit kysellä apulaista myös vaikkapa TE-toimiston välityksellä. 

Monet tekevät myös rakennustöitä omalla toiminimellä tuntipalkalla, joten voit kysellä nosto- ja kantotöihin jotain rakennusyrittäjääkin. Voit saada edullisestikin apulaisen itsellesi, kannattaa kysellä. 

Myös sähkötyöt ja perustukset tulee teettää ammattilaisilla. Kannattaa selvittää, sisältyykö elementtitoimitukseen myös vesikatemateriaalit. Ja rakennustyömaasi voi vaatia myös uudet työkalut, kuten vaikkapa naulapyssyn. Naulaamista kuitenkin todennäköisesti on melko paljon, joten säästät käsiäsi kun ostat tai vuokraat kunnon naulaimen. 

Elementtien mukana tulee kaikki tarvittava, joten sinun ei tarvitse kesken kaiken lähteä hakemaan jotain materiaalia. Ja kaikki lautatavarakin on valmiiksi sahattu oikeisiin mittoihin. Lisäksi elementtien mukana tulee varmaankin kunnolliset ohjeet, joita seuraamalla onnistut kasaamaan autotallin itsellesi vaikka olisitkin ihan noviisi. 

Jos päädyt tähän vaihtoehtoon, varaudu maksamaan useita tuhansia euroja. Selvitä myös, kuuluuko hintaan ovet sekä ikkunat. Nämä nostavat hintaa, jos ne pitää tilata vielä erikseen. 

Mistä rahoitus autotallille?

Rahaa

Kun autokuume nousee, saattaa myös huoli auton säilytyspaikasta nousta esiin.

Olet ehkä varautunut projektiisi jo ajoissa ja olet saanut säästettyä siihen rahaa etukäteen. Tai sitten voit turvautua lainarahaan. Edukkaammin saat rahoituksen varmasti ottamalla vakuudellisen pankkilainan. Kannattaa kysellä tarjouksia useammasta pankista. 

Mutta jos vakuuksia ei löydy omasta takaa, tällöin vakuudeton kulutusluotto on varteenotettava vaihtoehto. Muista kilpailuttaa vakuudettomat luotot, sillä korot niissä ovat melko korkeat. Kiinnitä erityistä huomiota todellisen vuosikoron määrään. 

Kun teet etukäteen laskelmat lainan takaisinmaksun aikataulusta, sinun ei tarvitse murehtia, miten saat maksettua lainasi. Toki voit unohtaa lämpimän miesluolasi ja tyytyä edullisempaan pressutalliinkin. Punnitse tarkkaan erilaiset vaihtoehdot ja hyvät sekä huonot puolet.