Kodin remontointi

Remontti tulee eteen lähes kaikille asunnon omistajille. Halusit sitten huoneeseen uuden ilmeen tai koko taloon paremman ratkaisun, suunnittele remontti rauhassa. Hyvin suunniteltu on usein puoliksi tehty. Uudet pinnat piristävät lähes aina, mutta joskus ratkaisut eivät olleetkaan omaan kotiin sopivia. Jos suunnitteleminen tuntuu ylivoimaiselta, kysy apua ammattilaisilta. Sisustussuunnittelijat osaavat antaa neuvoja kohteeseen kuin kohteeseen ja halutessasi sisutavat kotisi puolestasi. Muista, että kotisi on muutakin kuin keittiön kaapit ja seinien tapetit. Sopivat huonekalut ja esineet tuovat parhaimmat puolet esiin ja tekevät kodistasi kauniin.

1. Mieti värimaailma

Väreille on syystäkin värikarttoja, sillä yhteensointuvat värit luovat rauhallisen ympäristön. Et ehkä miettinyt värejä tarkoilla sävyillä, mutta värikarttojen avulla pääset hyvään alkuun. Huomaa, että värien sävyt voivat eroja kankaissa ja maaleissa.

2. Teema

Haluatko asuntoosi yhtenäisen teeman? Kenties työhuoneen värit ovat erilaiset kuin olohuoneen ja eteisen. Mieti kuitenkin jokin yhtenäinen piirre asuntoosi, jotta siirtymät huoneista toiseen eivät ole liian räikeät tai ristiriitaiset. Huomioi myös talosi historia ja sen alkuperäiset pintamateriaalit. Voit saada ideaa, mikä kotiisi sopisi.

3. Putkien ja pattereiden piilotus

Olisiko seinissä oleville putkille ja pattereille jokin kauniimpi ratkaisu? Jos mietit lämmitysjärjestelmän uusimista tai putkiremonttia, selvitä myös vesikiertoisen lattialämmityksen asennus saneerauskohteeseen. Lattialämmitys tuo omaa tunnelmaa, viihtyvyyttä ja helpotusta arkeen.

4. Ulkokuori

Jos mietit kotisi päivitystä, älä unohda ulkokuorta. Toivottavasti kotisi ei ole kaunis vain sisäpuolelta. Hyvin voiva talo näyttää siistiltä myös ulkoa ja ehjät pinnat suojaavat taloasi. Jo maalatut ikkunanpielet korostavat kotisi yleisilmettä.

5. Piha

Jos talosi ulkokuori on kunnossa, siirrä katsetta myös pihaasi. Onko sadevesijärjestelmä kunnossa ja piha siisti, vai pitäisikö sitä remontoida jotenkin. Erityisesti vanhoissa taloissa voi olla ongelma sadevesijärjestelmän ja pihan epätasaisuuden kanssa. Jos et itse ole viherpeukalo, ammattilainen voi neuvoa pihaasi sopivia vähähoitoisia kasveja tai haastavampia ja näyttävämpiäkin, mikäli tahdot.

6. Yksityiskohdat

Yksityiskohdilla on väliä. Oletetaan, että huoneesi on tasaisia sävyjä, kuten valkoista ja harmaata. Yksi kirkas, värikäs esine erottuu sieltä siis hyvin. Sijoittamalla koriste-esineitä tai arkisia esineitä sopivissa väreissä, piristät huoneita helposti.

7. Valaistus

Kun remontoit kotiasi, mieti aina sopiva valaistus. Saako tila luonnonvaloa ja mihin aikaan? Miten valaistus olisi hyvä hoitaa? Hitaasti valaisevat lamput voivat olla energiatehokkaita, mutta eivät toimi esim. vaatehuoneessa, mihin usein mennään nopeasti jotain hakemaan. Silloin ei jäädä odottamaan kirkkaampaa valoa. Monet lamput ovat nykyään niin tehokkaita, että valaisin toimii varjostajana. Mieti lamppuja ja valaisimia tiloihin sopiviksi. Voit koristella design valaisimilla tai parantaa työskentelyä työvalolla.

8. Varastointitila

Kotiin tarvitaan aina varastointitilaa. Remonttia tehdessä on hyvä miettiä kiinteät varastointitilat. Onko huoneissa kaapistot, vaatehuone tai keittiössä kuinka paljon kaappitilaa? Mitä voidaan parantaa huonekaluilla, mitä olisi hyvä olla valmiina? Onko varastot ja kaapit helposti käytettävissä? Sijoitamme usein keittiöönkin sellaisia yläkaappeja, joihin emme meinaa yltää edes jakkaran kanssa.

9. Turvallisuus

Selkeät pinnat, varastointitila ja valaistus ovat kaikki askelia turvallisuuteen. Mieti remontin yhteydessä myös kotisi turvallisuutta. Onko esim. putkivuoto tai tulipalo helppo havaita ja vahingot estää? Turvallisuutta lisääviä väleitä on nykyisin helppo lisätä kodin sisustukseen sopiviksi.

10. Tilaratkaisut

Remodeling

Tutustu uusimpiin tilaratkaisuihin ja mieti onko omassa asunnossasi hukkatilaa, mitä voisi ottaa käyttöön. Sijoittuvatko ovet oikein, etteivät ne avautuessa jätä tilaa käyttämättä tai tuki kulkua. Saisiko portaiden alle säilytystilaa? Mieti tarvitsisiko jokin kohta tilanjakajaa tai pitäisikö sellainen purkaa. Toimivat tilaratkaisut tuovat viihtyvyyttä ja kauneutta kotiisi. Tiloja jakaessa tai purkaessa on aina otettava huomioon pohjaratkaisu, mitä on mahdollista purkaa tai lisätä. Huomioi myös valo, jottet turhaan tee pimeitä paikkoja kotiisi.